logo

Artikel


Tips Hari-hari Akhir Ramadhan PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Monday, 21 July 2014 03:46
hari2 akhir ramadhan
RAMADHAN semakin hari bakal meninggalkan kita. Bulan yang penuh rahmat, pengampunan dan dijanjikan pahala berlipat kali ganda bagi hamba-Nya yang mengikhlaskan pengabdian diri kepada Allah s.wt. 

Oleh itu rebutlah peluang dengan baki hari yang ada, setiap jam yang dilalui, setiap minit yang berdetik dan setiap saat masa yang berlalu untuk mempastikan Ramadhan ini menjadi Ramadhan terbaik untuk kita semua.

  • Berkorbanlah dengan masa, tenaga dan segala-galanya untuk mencari malam Lailatul Qadar kerana di malam ini Allah menjanjikan ganjaran yang teramat besar di samping doa-doa yang akan dimakbulkan-Nya. Beri'tikaflah, bangunlah dan persembahkanlah rintihan, harapan dan taubat kerana malam itu hanya berlaku sekali dalam setahun

 

  • Hari-hari terakhir Ramadhan juga adalah hari-hari di mana Allah memadam nama-nama manusia yang akan dimasukkan ke dalam neraka. Na'uzubillah... Oleh itu perbanyakkanlah doa, basahi lidah dengan istighfar kepada Allah, sesalilah segala dosa-dosa yang dilakukan, dan berazamlah untuk tidak melakukannya lagi kerana sesungguhnya Allah amat ternanti-nanti permohonan ampun dari hamba-Nya

 

  • Luangkanlah masa 4-5 minit sebelum berbuka puasa untuk memperbanyakkan doa kepada Allah kerana detik-detik itu menjadi satu masa mustajabnya doa

 

 • Perbanyakkan lagi amalan-amalan membaca Al-Quran, bersedekah, sembahyang sunat dan segala perkara kebaikan kerana ingatlah hanya amalan sahaja yang akan menemani kita di saat kita berseorangan di alam barzakh
Sama-samalah kita istiqamah melakukan ibadah kepada Allah dan gunakanlah kesempatan masa yang diberikan Allah ini dengan sebaiknya kerana belum tentu Ramadhan akan datang kita dapat tempuhi lagi.

 

Dato' Tuan Ibrahim b. Tuan Man

Last Updated on Monday, 21 July 2014 03:49
 
Maulidur Rasul 2014 PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Tuesday, 24 December 2013 15:39

CINTA MUHAMMAD 806x1136

Last Updated on Tuesday, 24 December 2013 16:03
 
Merokok itu HARAM PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Sunday, 05 August 2012 05:18

rokokMuzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-37 yang bersidang pada 23 Mac 1995 telah membincangkan Hukum Merokok Dari Pandangan Islam.   Muzakarah telah memutuskan bahawa merokok adalah haram dari pandangan Islam kerana padanya terdapat kemudharatan.   Lihat fatwa di sini.

Last Updated on Sunday, 23 December 2012 03:35
 
Al-Quran Sumber Kebahagiaan PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Monday, 29 October 2012 03:07

Segala pujian bagi Allah yang telah metenang bahagiangurniakan rasa bahagia dalam diri manusia.   Solawat dan salam keatas junjungan mulia Nabi Muhammad s.a.w.2 yang telah menunjukkan teladan dan memberikan panduan ke arah mencapai kebahagiaan di   dunia dan akhirat.

 

Kefahaman Manusia Terhadap Kebahagiaan :

Sesungguhnya, kebahagiaan itu adalah sesuatu yang didambakan oleh setiap manusia.   Ia menjadi matlamat terakhir yang ingin dicapai dalam kehidupan seorang yang bergelar insan. Kefahaman atau interpretasi manusia terhadap makna kebahagiaan pula bersifat subjektif.   Setiap soalan tentang maksud bahagia bagi setiap orang berkemungkinan menghasilkan jawapan yang berbeza-beza.   Kemungkinan makna kebahagiaan di sisi seorang kanak-kanak ialah apabila dia berada di sisi  kedua ibu dan ayah yang sanggup untuk menunaikan apa sahaja hasrat keinginannya.   Manakala bahagia seorang ibu dan ayah apabila anak yang dilahirkan, dibesarkan dan diberikan didikan itu berjaya dalam kehidupannya seterusnya dapat berbakti kepada kedua orang tuanya.   Mungkin juga rasa bahagia orang miskin dan orang kaya juga berbeza.   Namun, kesemuanya boleh menerima apabila bahawa kebahagiaan itu asalnya berada dalam sanubari setiap insan, bukan pada fizikal mereka.

Oleh sebab itulah, bagi sebahagian manusia yang mencari kebahagiaan melalui material yang diangkat sebagai sumber atau matlamat kebahagiaan sebenar, kerap kali menemui kegagalan dalam pencarian tersebut melainkan ianya hanya dijadikan sebahagian dari sebab untuk mendapat kebahagiaan semata-mata dengan syarat-syaratnya perlu dipenuhi.

Pelbagai ragam manusia yang mencari kebahagiaan pada pentafsiran nafsu, bukan berpandukan wahyu yang memimpin akhirnya pasti akan menemui kegagalan atau tidak bertemu jawapan.   Jawapan yang ditemui oleh mereka setelah memperolehi apa yang didakwa di situlah wujudnya bahagia adalah sebenarnya bahagia itu tidak pernah ada.   Bahkan mungkin sahaja mereka menuturkan aku tidak ingin bahagia, atau tiada ada apa yang diistilahkan sebagai bahagia sedang waktu itu mereka sedang berada di Hospital Bahagia!

Lalu, bagaimana sebenarnya kebahagiaan itu dapat ditemui?   Bagaimana untuk mencarinya?   Bicara ringkasnya, sesuatu yang dicari hanya akan ditemui pada pemiliknya yang memilikinya.   Andai anda ditanya, siapakah pemilik kebahagiaan.   Jawapan seorang mukmin dan muslim, Allahlah Pemilik kebahagiaan yang sebenar.   Pasti akan ditemui panduanNya untuk sekalian makhluknya tatacara dan panduan bagaimana untuk menemui, memperolehi dan mengecapi kebahagiaan.

 

 

Erti Kebahagiaan:

Andai dilihat dari kalimah (??????) yang menjadi kata perbuatan sehingga terhasil darinya kalimah (???????), ia diberikan kefahaman dari segi bahasanya sesuatu yang lawan kepada derita ( ???? ??? ).

Manakala bahagia (???????) dari segi istilahnya diberi erti suasana senang dan aman, aman damai serta gembira, beruntung.   Manakala perasaan bahagia bermaksud kesenangan hidup, kemujuran, keberuntungan.[1]

Abu Mansur al-Maturidi (Meninggal dunia tahun 333H) menyatakan bahagia (???????) bermaksud apa yang dirasai oleh hati dari ketenangan, ia merupakan satu cahaya dalam hati yang memberi ketenangan kepada yang merasainya di dunia dengan keimanan, dan di akhirat nanti dengan melihat kepada Zat Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha, dan memasuki syurgaNya.

Justeru, apabila disebut kalimah bahagia, ia berkaitan sesuatu yang bersifat dalaman (rasa dalam hati).   Ia perasaan sebenar, bukan khayalan atau buatan sementara manusia yang menyangka ia semata-mata ciptaan mereka, bukan kurniaan dari Allah, Tuhan Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.

Dr. Yusuf al-Qaradhawi dalam bukunya ‘Iman dan Kehidupan’ menceritakan sebuah kisah pergaduhan antara suami dan isteri di mana pada suatu hari seorang suami marah kepada isterinya dengan berkata : “Aku akan memusnahkan kebahagiaanmu.”   Lalu isterinya menjawab : “Engkau tidak akan dapat merampasnya dari diriku.”   Suaminya berkata lagi : “Mengapa aku tidak mampu (untuk mengambilnya)?”   Dengan tenang isterinya menjawab : “Andainya kebahagian itu berada pada wang ringgit nescaya (engkau mampu) menahannya dariku, atau andai ia berada pada perhiasan-perhiasan maka engkau boleh mentiadakan ia dariku, tetapi ia sesuatu yang engkau dan manusia yang lain pun tidak memilikinya."   Maka tanya si suami : “Apakah ia?"   Maka jawab isteri dengan yakin : “Aku mendapati kebahagiaan pada keimananku, dan keimananku berada dalam hatiku, dan hatiku ini tiada yang mampu menguasainya melainkan Tuhanku.”

Sesungguhnya inilah kebahagian yang sebenar. Ia tidak dimiliki oleh sesiapa pun dari kalangan manusia sehingga dia mampu mengurniakan, dan mereka tidak memilikinya sehingga mampu untuk mencabutnya daripada sesiapa sahaja.   Itulah kebahagian yang dirasai oleh orang-orang yang beriman dan beramal soleh.   Inilah kehidupan yang bahagia, andai ianya diketahui oleh para raja, nescaya mereka akan berusaha merebutnya daripada kita dengan pedang-pedang.[2]

Mungkin inilah yang cuba digambarkan oleh Ibn Taimiyah rahimahullah ketika berhadapan dengan ancaman daripada musuh-musuh dakwahnya : “Apa yang ingin dilakukan musuhku terhadap diriku?   Diriku, syurgaku dan tamanku di dalam dadaku sesungguhnya aku telah melewatinya.   Ia bersamaku sama sekali tidak akan berpisah denganku.   Bagiku, penahananku adalah bersunyi-sunyi, andai aku dibunuh maka itulah syahadahku, andai aku dikeluarkan dari tanah airku maka itu bersiar-siar di jalan Allah”.

Maka selagi ada kehidupan di atas muka bumi ini, maka selagi itulah akan ada bicara tentang bahagia, dan manusia akan berusaha mencari kebahagiaan yang didambakan setiap dari kita.

 

Bicara Al-Quran Tentang Kebahagiaan:

Sesetengah manusia menafikan wujudnya rasa bahagia yang sebenar ini.   Bahagia yang ada pada tanggapan mereka hanya bahagia yang pura-pura semata-mata.   Bahagia itu diwujudkan dengan jalan memasukkan bahan-bahan yang mengkhayalkan dan melekakan seketika dari memikirkan realiti derita yang dirasa oleh mereka saat itu.

Andai dakwaan mereka itu dikatakan benar, seolah-olah keimanan yang ingin dipasak dalam diri manusia (nauzubillah) bahawa Allah Y menciptakan sekalian manusia supaya kesemuanya menderita.   Bagaimana boleh berlaku sedemikian sedangkan Allah Y telah berfirman kepada kekasihnya Muhammad r:

?       ? ? ? ?   ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?

Thaahaa. Kami tidak menurunkan Al Quran ini kepadamu agar kamu menjadi susah;[3]

Berkata Qatadah[4]: Tidak, demi Allah. Allah tidak menjadikannya (al-Quran) sebagai derita, sebaliknya Dia menjadikannya rahmat dan cahaya serta penunjuk jalan ke syurga[5].

Jelas bagi kita bahawa bagi kehidupan itu ada bahagianya.   Lalu bagaimana rupa bahagia tersebut yang dikatakan sememangnya wujud.   Bahkan di situlah terletaknya syurga mimpi bagi ahli keseniaan, para sasterawan, cendekiawan mahu pun para pembesar untuk mencipta metafora indah dalam menekuni erti bahagia tatkala ia cuba dijelmakan dalam realiti kehidupan.

Tiada yang lebih hebat membicarakan tentang bahagia melainkan sumber kebahagiaan itu sendiri.   Sekalian sastera dan kata-kata indah yang pernah wujud dan sedang wujud tenggelam dalam runtunan kalam Tuhan pada saat turunnya al-Quran, mukjizat bagi Baginda Rasulullah s.a.w.2, panduan untuk umatnya ke arah mengenal erti bahagia yang sebenar.

Mencari bahagia dalam al-Quran jangan sampai tidak ketemu kerana bahagia itu bukan sekadar dalam al-Quran tetapi bahagia itu sendiri ada dengan al-Quran.

Kalimah bahagia yang difahami pada masa kini berdasarkan kalimah (??????) ditemui hanya pada 2 tempat sahaja dalam al-Quran pada satu surah yang sama; iaitu pada surah Hud.   Firman Allah Y:

? ? ? ? ? ?   ? ?? ? ? ? ? ? ? ? ?   ?     ? ? ? ? ? ? ?   ? ?   ? ? ?   ? ? ?? ? ? ? ? ?      ? ? ? ? ? ? ?     ? ? ? ?   ? ? ?   ? ? ?? ? ? ? ?   ?

Di kala datang hari itu, tidak ada seorangun yang berbicara, melainkan dengan izin-Nya; maka di antara mereka ada yang celaka dan ada yang berbahagia. Adapun orang-orang yang celaka, maka (tempatnya) di dalam neraka, di dalamnya mereka mengeluarkan dan menarik nafas (dengan merintih), mereka kekal di dalamnya selama ada langit dan bumi, kecuali jika Tuhanmu menghendaki (yang lain).   Sesungguhnya Tuhanmu Maha Pelaksana terhadap apa yang Dia kehendaki. mereka kekal di dalamnya selama ada langit dan bumi, kecuali jika Tuhanmu menghendaki (yang lain).   Sesungguhnya Tuhanmu Maha Pelaksana terhadap apa yang Dia kehendaki.   Adapun orang-orang yang berbahagia, maka tempatnya di dalam surga, mereka kekal di dalamnya selama ada langit dan bumi, kecuali jika Tuhanmu menghendaki (yang lain); sebagai karunia yang tiada putus-putusnya. [6]

 

Ibn Kathir berkata: Sebahagian dari ahli perhimpunan (akhirat) kelak sebahagian mereka (tergolong) dalam kalangan mereka yang celaka dan sebahagian daripada mereka dalam kalangan yang berbahagia.[7]

 

Golongan yang celaka akan menempati neraka, manakala yang berbahagia akan menempati syurga Allah.   Masing-masing memperolehi balasan setimpal dengan perbuatan dan perlakuan masing-masing semasa hidup di dunia.

 

Kedua-dua tempat yang menyebut kalimah bahagia dalam al-Quran ini merujuk kepada keadaan sebahagian manusia pada hari akhirat kelak.

 

Apabila dilihat hanya dua tempat yang mengungkap lafaz bahagia dengan lafaz (??????), maka janganlah terlintas di dalam hati bahawa al-Quran bukan sumber kepada kebahagiaan yang dicari. Allah yang menciptakan manusia, mengurniakan kebahagiaan kepada sesiapa yang dikehendakiNya.   Dia jugalah yang menurunkan al-Quran sebagai kitab hidayah bagi manusia mendapat panduan dalam mencari erti kebahagiaan. Tidak mungkin al-Quran dapat dinafikan sebagai sumber kebahagiaan bagi umat manusia dan makhluk yang lain.

 

Antara hikmah yang dapat dilihat dari penemuan lafaz (??????) hanya pada dua tempat ini, ia pula dirujuk kepada kebahagiaan kehidupan di akhirat memberi kefahaman bahawa bahagia yang hakiki hanyalah dapat diperolehi semasa hidup di alam akhirat.   Ia hasil dari kesungguhan dan ketabahan yang dilakukan semasa hidup didunia namun ditempuh oleh seorang mukmin muslim dengan penuh kesabaran sama ada adalam menunaikan ketaatan atau semasa menempuh ujian dan rintangan, atau dalam menghadapi godaan dari perkara-perkara dosa dan maksiat.   Begitu juga keredhaan mereka dengan ketetapan bahawa adanya janji kebahagiaan bagi mereka yang beriman dengan hari akhirat.

 

Itulah hakikat kebahagiaan yang perlu diimani oleh setiap manusia.   Kebahagiaan yang ingin dicapai oleh seseorang manusia hendaklah meletakkan akhirat sebagai matlamat. Akhirat yang dikesampingkan dalam mencari kebahagiaan akan mengundang derita sebenarnya, bukan lagi bahagia.

 

Namun, adakah itu bermaksud manusia tidak berpeluang untuk merasai nikmat kebahagiaan semasa hidup di dunia atau dinafikan sama sekali kebahagiaan semasa hidup di dunia demi untuk mengecapi kebahagiaan akhirat yang hakiki seperti yang dilakukan oleh sebahagian penganut ajaran lain?

 

Ini merupakan sebahagian dari dakwaan mereka yang tidak melihat kepada panduan yang telah ditinggalkan kepada kita oleh baginda Nabi s.a.w.2, iaitu al-Quran dan al-Sunnah bahawa meski pun penyataan berkenaan kebahagian yang diungkapkan dari lafaz (??????) tidak kedapatan secara meluas seperti yang telah kita bincangkan pada perbincangan sebelum ini, namun ia tidak bererti kebahagiaan itu langsung tidak ada tempatnya di dunia ini.

 

Kebahagiaan turut diungkapkan dalam bentuk kalimah-kalimah yang lain dalam al-Quran, menurut kefahaman yang benar terhadap erti kebahagiaan. Antaranya firman Allah s.w.t:

 

? ? ? ? ? ?   ? ? ? ? ? ? ?? ?   ? ? ? ? ? ? ?

 

Barangsiapa yang mengerjakan amal saleh, baik laki-laki maupun perempuan dalam keadaan beriman, maka sesungguhnya akan Kami berikan kepadanya kehidupan yang baik dan sesungguhnya akan Kami beri balasan kepada mereka dengan pahala yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan . [8]

 

Kata Ibn Abbas t: Itulah kebahagiaan.[9]

 

Begitu juga firman Allah s.w.t:

 

? ? ?     ? ? ?     ?? ? ?   ? ? ?? ? ? ?   ? ??   ? ? ? ? ?? ?   ? ? ? ? ?   ?

Dan carilah pada apa yang telah dianugerahkan Allah kepadamu (kebahagiaan) negeri akhirat, dan janganlah kamu melupakan bahagianmu dari (kenikmatan) duniawi dan berbuat baiklah (kepada orang lain) sebagaimana Allah telah berbuat baik, kepadamu, dan janganlah kamu berbuat kerusakan di (muka) bumi.   Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang berbuat kerusakan.[10]

 

Jelas dalam ayat ini, Allah tidak melarang manusia yang berusaha memperolehi kebahagian akhirat dengan iman dan amal soleh untuk turut merasai sebahagian dari nikmat dunia yang membahagiakan jiwa manusia.   Manusia yang diciptakan oleh Allah suka kepada benda-benda seperti yang dinyatakan Allah dalam surah Ali Imran:

? ? ? ? ? ? ?     ? ? ?   ? ? ?   ? ? ? ?? ? ?   ?   ?? ? ? ? ? ? ?

Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, yaitu: wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia, dan di sisi Allah-lah tempat kembali yang baik (surga).[11]

 

Kata Ibn Kathir:

AllahY menerangkan benda-benda yang dijadikan perhiasan manusia dari kelazatan-kelazatan hidup di dunia daripada wanita dan anak-anak.   Maka dimulakan dengan wanita kerana ujian dengannya lebih hebat (terhadap manusia seperti yang telah disebutkan oleh baginda Nabi s.a.w.2 :

 

???? ????????? ???? ?????? ?????? ??????? ????????? ???? ?????????? ?????? ??????? ???????? ????????? ????? ??? ???????? ??????? ???????? ??????? ????? ?????????? ???? ??????????

Daripada Usamah bin Zaid t daripada Nabi s.a.w.2 bersabda: Tidak daku tinggalkan selepasku ujian yang lebih besar mudaratnya ke atas lelaki (melainkan) daripada wanita-wanita.[12]

 

Seandainya ia (bergaul dengan wanita) bagi tujuan berlemah-lembut, bermuamalah dengan baik (menjadikan dirinya seorang isteri) dan memperbanyakkan anak-anak anak-anak, maka ia adalah sesuatu yang dituntut dan digalakkan kepadanya. [13]

 

Ayat-ayat yang dinyatakan secara jelas tidak menafikan perolehan kebahagian sama ada dalam bentuk kejiwaan atau kebendaan semasa hidup di dunia.   Namun Allah s.w.t. telah memberikan panduan bagaimana kebahagiaan dalam kedua-dua bentuk tersebut semasa hidup di dunia dapat dijadikan sebagai alat untuk mengecap kebahagiaan yang sebenar semasa hidup di alam akhirat.

 


Panduan Al-Quran Ke Arah Membina Kebahagiaan:

Al-Quran menyebutkan bahawa manusia tanpa iman adalah makhluk yang lemah.   Antara bukti kelemahan mereka ialah apabila ditimpakan kesusahan ia keluh kesah.

? ? ?     ? ?   ? ? ? ?           ? ? ? ? ?     ? ? ?   ?   ? ?

Sesungguhnya manusia diciptakan bersifat keluh kesah lagi kedekut.   Apabila ia ditimpa kesusahan ia berkeluh kesah, dan apabila ia mendapat kebaikan ia amat kedekut, kecuali orang-orang yang mengerjakan solat.[14]

Kehilangan bahagia dari hati manusia adalah permulaan kepada hadirnya kesedihan dan kerunsingan dalam jiwa.  Ia menyebabkan bergolaknya jiwa, hilang rasa tenteram.

Kerunsingan adalah satu tentera dari tentera Allah s.w.t.   Ia akan ditimpakan ke atas sesiapa sahaja dari kalangan hamba-hambaNya yang lemah hubungannya dengan Allah, kosong jiwanya dari mengingati Allah s.w.t.   Sebaliknya ia dipenuhi dengan dosa dan maksiat,

Dialah (Allah) yang telah menurunkan ketenangan ke dalam hati orang-orang mukmin supaya keimanan mereka bertambah di samping keimanan mereka (yang telah ada).   Dan kepunyaan Allah-lah tentara langit dan bumi dan adalah Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana.[15]

Ali bin Abi Talib t ditanya: Apakah tentera Allah yang paling hebat?   Maka beliau menjawab: Gunung, tetapi gunung mampu dipotong menggunakan besi, maka besi terkuat.   Namun besi dicairkan dengan api maka api terkuat.   Namun api terpadam dengan air, maka air terkuat.   Namun air akan tersejat dengan awan, maka awan lagi kuat.   Namun awan akan ditiup angin, maka angin terkuat.   Namun manusia dapat menyediakan perlindungan dari api dengan tangan dan pakaian.   Maka manusia yang terkuat.   Namun manusia dapat ditewaskan oleh tidur.   Maka tidur lebih kuat.   Namun kerunsingan mampu menghilangkan nikmat tidur.   Maka kerunsingan itu lebih kuat.   Lalu sehebat-hebat tentera Allah ialah kerunsingan yang ditimpakan ke atas sesiapa sahaja daripada hambaNya.

Apa yang dapat difahami dari perkara ini ialah, kebahagiaan itu adalah kurniaan dari Allah Y seperti juga kerunsingan, kerisauan dan kesempitan itu adalah berpunca dari kemurkaan Allah Y.

Maka Allah s.w.t. memberikan panduan kepada manusia melalui Nabinya s.a.w.2 begitu juga menerusi al-Quran yang diturunkan bersama-sama baginda s.a.w.2.   Di dalamnya terkandung sumber kebahagiaan, dan panduan yang jelas bagaimana untuk memperolehi kebahagiaan.

 

Antara panduan al-Quran ke arah membina kebahagiaan:

1.   Kebahagiaan itu milik Allah s.w.t.   Ia dikurniakan kepada sesiapa yang dikehendaki daripada kalangan hambaNya.

 

Keyakinan kita pada saat ini bahawa Allah s.w.t yang telah menciptakan manusia dan sekalian makhluk.   Allah s.w.t. menciptakan manusia dengan segala kemudahan mahu pun kesusahan yang disertakan bersama-sama fitrah kemanusiaan.   Dalam masa yang sama, diciptakan jalan keluar dari keduanya, jalan keluar bagi kesenangan ialah kekufuran dan kemaksiatan, manakala jalan keluar dari kesusahan adalah keimanan dan ketakwaan.

? ? ? ? ? ? ? ? ? ?   ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?

dan jiwa serta penyempurnaannya (ciptaannya), maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu (jalan) kefasikan dan ketakwaannya. sesungguhnya beruntunglah orang yang mensucikan jiwa itu, dan sesungguhnya merugilah orang yang mengotorinya:”.[16]

 

Segala kesukaran dan kesusahan yang ditempuhi diberikan jalan keluarnya bagi meperolehi kebahagiaan dalam diri.   Ia bermula dengan ketaqwaan yang dipasak dengan kefahaman yang betul berkenaan konsep dan pelaksanaannya.   Firman Allah s.w.t:

? ? ?   ? ? ?   ? ? ?   ?   ? ?   ?? ? ? ? ? ? ?? ?   ?   ? ?? ? ? ? ? ? ? ? ?

Barangsiapa bertakwa kepada Allah niscaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar.   Dan memberinya rezeki dari arah yang tiada disangka-sangkanya.   Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah niscaya Allah akan mencukupkan (keperluan)nya.   Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan yang (dikehendaki)Nya.   Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu. [17]

 

2.   Kebahagiaan hanya akan diperolehi dengan jalan ketaatan kepada Allah dan RasulNya.   Manakala menyalahi dan memaksiati Allah s.w.t. dan RasulNya akan membawa kepada derita dan sengsara.

Garisan inilah sebenarnya yang akan menentukan kebahagiaan yang sebenar atau kebahagiaan yang palsu.   Orang yang melakukan kemaksiatan untuk mencapai matlamat kebahagiaan mungkin mendakwa bahawa itulah jalan bahagia.   Namun orang yang beriman dan menyedari bahawa pemilik kebahagiaan yang sebenar ialah Allah s.w.t.   Bagaimana sesuatu yang ingin diminta dari pemiliknya dijadikan jalan permintaan untuk mendapatkannya ialah dengan cara menyalahi perintahnya, dan melakukan larangannya?   Justeru, dari kefahaman kepada firman Allah s.w.t. inilah kita mengatur gerak mencari kebahagiaan sebenar.

? ? ? ? ? ?   ? ? ? ? ? ? ?? ?   ? ? ? ? ? ? ?

 

Barangsiapa yang mengerjakan amal soleh, baik laki-laki mahupun perempuan dalam keadaan beriman, maka sesungguhnya akan Kami berikan kepadanya kehidupan yang baik dan sesungguhnya akan Kami beri balasan kepada mereka dengan pahala yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan.[18]

Manakala dengan peringatan daripada Allah s.w.t. ini jugalah kita sentiasa mengawasi setiap tindak tanduk kita dari sesuatu yang mungkin menjadi sebab dicabut daripada kita kebahagiaan, dan ditambah derita dalam musibah yang tertimpa.

 

? ? ?   ?   ? ? ?   ? ? ? ? ?     ? ? ? ? ?       ? ?   ?   ?             ?   ?   ? ?           ? ? ?? ? ?     ? ? ?

Dan barangsiapa berpaling dari peringatan-Ku, maka sesungguhnya baginya penghidupan yang sempit, dan Kami akan menghimpunkannya pada hari kiamat dalam keadaan buta.   Berkatalah ia: "Ya Tuhanku, mengapa Engkau menghimpunkan aku dalam keadaan buta, padahal aku dahulunya adalah seorang yang melihat?"   Allah berfirman: "Demikianlah, telah datang kepadamu ayat-ayat Kami, maka kamu melupakannya, dan begitu (pula) pada hari ini kamupun dilupakan".[19]

Fokus dalam setiap pekerjaan mereka hanyalah dengan:

? ? ? ?   ? ?     ?? ? ?     ? ? ? ?   ?

(yaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka manjadi tenteram dengan mengingat Allah.   Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah-lah hati menjadi tenteram.[20]

 

3.   Hakikat kebahagiaan semasa hidup di duina ini ialah redha dengan segala ketentuan Allah s.w.t, merasa qanaah dengan apa yang telah di bahagi-bahagikan dari kurniaanNya kepada sekalian makhlukqnya, meletakkan keyakinan dan sangka baik kepada Allah s.w.t, dan memanjangkan doa dan pengharapan kepada Allah s.w.t.   Kesemua itu terhasil sebagai buah keimanan yang betul dan jitu.

?? ?????? ?? ??? ?????? ??? ??? ???? ???? ??? ???? ???? ???? ???? ??? ??? ??????? ?? ??? ????? ??? ????????? ???? ?????? ?????

Daripada al-Abbas bin Abd al-Mutallib bahawa sesungguhnya beliau telah mendengar Rasulullah s.a.w.2 bersabda: “Telah merasai kemanisan iman barangsiapa yang redha dengan Allah sebagai Tuhan, dan dengan Islam sebagai agamanya, dan dengan Nabi Muhammad sebagai rasul”.[21]

Barangsiapa yang kehilangan redha dalam dirinya maka tamak dan haloba akan mula bersarang dalam dirinya.   Dia akan berterusan dalam keadaan tamak, dan tidak pernah merasa puas dari rezeki yang telah dikurniakan oleh Allah s.w.t.   Dia terus mengumpul dan mengumpul segala kekayaan dan harta benda, sudah tidak ada lagi rasa untuk memberi (zakat atau sedekah).   Waktu itu, makannya sudah kelihatan seperti makannya haiwan-haiwan, minumnya sudah seperti binatang yang kehausan.   Sesungguhnya benarlah sabda Rasulullah s.a.w.2:

???? ?????? ?????: ????? ??????? ??????? ?????? ??????? ???????? ?????????: ?? ????? ??? ???: ???? ??? ??? ????? ??? ????? ??? ???: ???? ??? ??? ???? } ???? ???????

Daripada Saad berkata, telah bersabda Rasulullah s.a.w.2Dari tanda kebahagiaan anak Adam, redhanya dengan apa yang telah diputuskan oleh Allah.   Manakala dari tanda penderitaan anak Adam, benci dan tidak redhanya dia atas apa yang telah diputuskan oleh Allah”. [22]

Satu ketika, Umar al-Khattab t pernah menulis sepucuk surat kepada Abi Musa al-Asy’ari.   Antara isi kandungannya ialah: “Sesungguhnya segala kebaikan itu dalam redha.   Maka sekiranya kamu mampu, redhalah.   Jikalau tidak hendaklah kamu bersabar”.

Baginda Rasulullah s.a.w.2 bersabda:

?? ???? ??? ??? ???? ???? ??? ???? ???? ???? ???? ???? ?????? ?? ???? ??? ??? ???? ??? ???? ??? ?????? ?? ?????? ???? ??? ???? ???? ?? ??? ?????? ???? ??? ???? ???? ??

Daripada Suhaib t berkata, telah bersabda Rasulullah s.a.w.2 “Sungguh menakjubkan urusan orang yang beriman, semua urusannya adalah baik belaka.   Sikap demikian tidak siapapun yang memilikinya kecuali orang yang beriman.   Sekiranya ia mendapat kesenangan, lalu ia bersyukur, maka sikap yang demikian itu baik baginya, dan jika ditimpa kesusahan, lalu ia bersabar, maka sikap yang demikian itu juga baik baginya”.[23]

 

4.   Matlamat kepada segala kebahagiaan yang ingin dikecapi adalah kebahagiaan akhirat.   Namun manusia tidak dinafikan dari mengecapi kebahagiaan di dunia dengan syarat tidak melupakan tanggungjawab mengejar kebahagian sejati iaitu kebahagian di dalam syurga Allah s.w.t.

Orang yang beriman melihat matlamat terkahir dari segala kebahagiaan yang dikecapi semasa hidup di dunia ialah menuju ke negeri akhirat dengan membawa kebahagiaan itu bersama-sama mereka.

Andainya mereka merasai kepayahan atau kesukaran semasa mengharungi kehidupan di atas muka bumi, maka antara yang mengubati kesusahan tersebut adalah dengan meyakini bahawa sebarang kesusahan di atas muka bumi hanya bersifat sementara.   Ia akan berakhir dengan berakhirnya dunia ini.   Kesabaran dan ketabahan yang diusahakan mudah-mudahan akan dikurniakan kebahagiaan yang sebenar ketika berada di syurga kelak.

? ?   ? ? ? ? ?? ? ?? ? ? ?   ? ? ?? ? ? ?? ? ? ?   ? ?

Dan dikatakan kepada orang-orang yang bertakwa: "Apakah yang telah diturunkan oleh Tuhanmu?"   Mereka menjawab: "(Allah telah menurunkan) kebaikan".   Orang-orang yang berbuat baik di dunia ini mendapat (pembalasan) yang baik.   Dan sesungguhnya kampung akhirat adalah lebih baik dan itulah sebaik-baik tempat bagi orang yang bertakwa.[24]

 

Dr. Aid al-Qarni menulis dalam bukunya yang masyhur La Tahzan:

“Jika selama di dunia ini anda kebuluran, jatuh miskin, sentiasa dilanda kesedihan, menghidap penyakit yang tidak kunjung sembuh, selalu mengalami kerugian, atau diperlakukan secara zalim, maka peringatkan diri anda pada nikmat syurga yang kekal selamanya.   Apabila anda benar-benar meyakini jalan ini dan mengamalkannya dengan benar, nescaya anda akan mampu mengubah setiap kerugian menjadi keuntungan dan setiap bencana menjadi nikmat”.[25]

Beliau mengakhirkan bicaranya dalam tajuk ini dengan firman Allah s.w.t:

? ? ? ? ?? ? ? ?   ? ?

(sambil mengucapkan): "Salamun 'alaikum bima shabartum". Maka alangkah baiknya tempat kesudahan itu.[26]

 

Kesimpulan.

 

Al-Quran adalah kitab hidayah.   Ia diturunkan oleh Allah kepada Nabi Muhammad Rasulullah s.a.w.2 untuk disampaikan kepada umat-umatnya.   Dalamnya terkandung panduan bagi menjalani kehidupan di atas muka bumi hingga sampai ke alam akhirat.   Barangsiapa yang menuruti panduannya pasti akan berjaya dan selamat.   Manakala mereka yang menolak dan menjauhinya akan gagal dan menemui kesengsaraan.

Kejayaan bersama dengan al-Quran di situlah letaknya kebahagiaan yang sebenar.   Andai tatkala mendengarnya pun sudah dirasakan ketenangan dan kebahagiaan, bagaimana pula yang indah didengar ditelinga itu dapat dirasai oleh setiap anggota tubuh dengan melaksanakan panduan yang terkandung di dalamnya.

Ibarat makanan yang kelihatan lazat di mata, ia tidak mampu diketahui melainkan dengan disuapkan ke mulut untuk dinikmati dan disyukuri nikmatnya.

Namun, andai kedapatan mereka yang membenci dan menjauh darinya, adakah buku panduan yang selain al-Quran yang lebih tepat dan dijamin mampu merawat derita jiwa yang bergelojak?

Itulah al-Quran, sumber untuk kebahagiaan dunia dan akhirat.

 

Wallahu a’lam.[1] Dewan Bahasa dan Pustaka, Kamus Dewan Edisi Keempat.

[2] Dr Yusuf al-Qaradhawi, al-Iman wa al-Hayah (Iman dan Kehidupan), Bab al-Sa’adah fi Dakhil al-Insan (Kebahagian Itu Dalam Diri Seorang Manusia), m.s 40.

[3][3] Thahaa: 1-2

[4] Qatadah bin Da’amah bin Da’amah al-Sadusi, Abu al-Khattab al-Basri, meninggal dunia pada 118H.

[5] Ismail bin Kathir al-Qurasyi, Tafsir al-Quran al-‘Azim, Jilid 3, Juz 16, Cetakan Pertama, Muassah al-Risalah, Beirut, m.s 190.

[6] Huud: 105-108

[7] op.cit. Ibn Kathir, Jilid 2, Juz 12, m.s 598.

[8] Al-Nahl: 97

[9]op.cit: Ibn Kathir, , Jilid 2, m.s 762

[10] Al-Qasas: 77

[11] Ali Imran: 14.

[12] Riwayat al-Bukhari dan lain-lain.

[13] Ibn Kathir, Tafsir al-Quran al-‘Azim, Jilid 1, m.s

[14] Al-Ma’arij: 19-22

[15] Al-Fath: 4

[16] Al-Syams: 7-10

[17] AL-Talaaq: 2-3

[18] Al-Nahl: 97

[19] Taaha: 124-126

[20] Al-Ra’du: 28

[21] Rwayat Muslim.

[22] Riwayat al-Tirmizi. Berkata Abu Isa al-Tirmizi: “Hadith ini adalah gharib, kami tidak mengetahuinya melainkan melalui hadith Muhammad bin Abi Humaid, dan dikatakan baginya juga; Hammad bin Abi Humaid iaitu Abu Ibrahim al-Madinidi bukanlah seorang yang kuat (sandarannya) di sisi ahli hadith.  Al-Albani mendha’ifkan akan hadith ini.

[23] Riwayat Muslim.

[24] Al-Nahl: 30

[25] Dr. Aid al-Qarni, La Tahzan terjemahan Mohd Sofwan Amrullah, Edisi Eksklusif, Jasmin Publication, m.s 47.

[26] Al-Ra’du: 24

Last Updated on Sunday, 23 December 2012 03:23
 
Islam Itu Indah PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Monday, 10 December 2012 13:22

- sedang diusahakan.

 
Kelebihan Ramadhan Al Mubarak PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Sunday, 05 August 2012 01:22

ramadhanBulan Ramadhan merupakan bulan yang mempunyai banyak kelebihan. Kedatangannya selepas dua bulan yang juga tidak kurang keistimewaannya iaitu Rejab dan Sya'ban.   Bagi tujuan menyuburkan rasa tanggungjawab dan rasa ingin menambahkan ibadat kepada Allah sepanjang Ramadhan ini, di sini dibawa beberapa hadis yang menceritakan mengenai kelebihannya.

1.   Abu Hurairah r.a. menyatakan: Telah bersabda Rasulullah s.a.w.2 yang bermaksud: "Apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup segala pintu neraka dan diikat segala syaitan". -Hadis dikeluarkan oleh imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad dan Baihaqi.

2.   Daripada Abu Hurairah r.a. daripada Rasulullah s.a.w.2 telah bersabda yang bermaksud: "Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu". - Diriwayat oleh imam Nasai'e, Ibn majah, Ibn Habban dan Baihaqi.

3.   Daripada Abu Hurairah r.a. telah berkata: Rasulullah s.a.w.2 telah bersabda yang bermaksud : "Sembahyang yang difardhukan kepada sembahyang yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan Jumaat kepada Jumaat yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan bulan kepada bulan (iaitu Ramadhan) merupakan kaffarah apa antara keduanya melainkan 3 golongan : Syirik kepada Allah, meninggalkan sunnah dan perjanjian (dilanggar)".   Telah berkata Abu Hurairah r.a.: Maka aku tahu perkara itu akan berlaku, maka aku bertanya: "Wahai Rasulullah!   adapun syirik dengan Allah telah kami tahu, maka apakah perjanjian dan meninggalkan sunnah?"   Baginda s.a.w.2 bersabda :  "Adapun perjanjian maka engkau membuat perjanjian dengan seorang lain dengan sumpah kemudian engkau melanggarinya maka engkau membunuhnya dengan pedang engkau, manakala meninggal sunnah maka keluar daripada jamaah(Islam).  -Hadis riwayat Ahmad, Al-Hakim, dan Baihaqi.

 4.   Daripada Abi Soleh Az-zayyat bahawa dia telah mendengar Abu Hurairah r.a. berkata: Rasulullah s.a.w.2 telah bersabda yang bermaksud : "Setiap amalan anak Adam baginya, melainkan puasa maka ia untukKu dan Aku akan membalasnya.   Dan puasa adalah perisai, maka apabila seseorang berada pada hari puasa maka dia dilarang menghampiri(bercumbu) pada hari itu dan tidak meninggikan suara.  Sekiranya dia dihina atau diserang maka dia berkata : Sesungguhnya aku berpuasa demi Tuhan yang mana diri nabi Muhammad ditanganNya maka perubahan bau mulut orang berpuasa lebih harum di sisi Allah pada hari qiamat daripada bau kasturi, dan bagi orang berpuasa 2 kegembiraan yang mana dia bergembira dengan keduanya apabila berbuka dia bergembira dengan waktu berbukanya dan apabila bertemu Tuhannya dia gembira dengan puasanya".  -Hadis riwayat imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad, Ibn Khuzaimah, Ibn Habban dan Baihaqi.

 

PENERANGAN HADIS

 1. Semua hadis menceritakan betapa besarnya kelebihan bulan Ramadhan untuk kita sama-sama menghidupkannya dengan segala amalan sunnah.
 2. Pintu syurga dibuka sepanjang Ramadhan, manakala pintu neraka pula ditutup.   Ini menggambarkan bagaimana Allah s.w.t. begitu mengasihani hambaNya yang taat beribadat dan menurut segala perintahNya.
 3. Syaitan diikat sepanjang bulan Ramadhan agar kita dapat menunaikan segala ibadat dengan penuh keikhlasan.   Tetapi kita perlu ingat bahawa kawan syaitan yang berada pada diri kita iaitu nafsu akan menggantikan tugas syaitan jika kita lalai.
 4. Pentingnya keikhlasan dan keimanan kita dalam menunaikan ibadat.
 5. Puasa mampu menjadi perisai diri daripada terjebak ke lembah maksiat, begitu juga ia mampu menghapuskan segala dosa-dosa yang lepas jika kita benar-benar bertaubat.
 6. Kita mesti menghidupkan sunnah yang mana yang paling besar ialah berada dalam jemaah Islam terutama di dalam mengembalikan semula khilafah Islamiah yang telah lama dihancurkan iaitu pada tahun 1924.
 7. Jauhkan daripada syirik pada Allah s.w.t. sama ada berbentuk perbuatan, niat ataupun percakapan.   Kita mesti mematuhi segala perjanjian yang dibuat selagi tidak melanggar hukum syarak.
 8. Kita mesti berpuasa pada semua anggota bukannya pada makan dan minum sahaja.
 9. Bau mulut orang berpuasa lebih harum daripada bauan kasturi.
 10. Orang berpuasa akan mengecapi 2 kegembiraan iaitu ketika berbuka dan apabila bertemu Allah s.w.t. kelak.
 11. Di dalam menunaikan ibadat puasa kita mesti banyak bersabar dan jangan suka berbual kosong apatah meninggikan suara apabila bercakap.

-  WAllahu'alam  -

Biografi

 1. Kitab Fadhailul Awqat oleh imam Al-Baihaqi, ditahqiq oleh Adnan Abdul Rahman MajidAl-Qaisi, Maktabah Al-Mnarah, Makkah.
 2. Fathul Bari syarah sohih Bukhari oleh Ibn Hajar Al-'Asqalani.
 3. Syarah sohih Muslim oleh imam An-Nawawi.

 

Last Updated on Sunday, 23 December 2012 04:50
 
Tidak Puasa adalah Jenayah Syariah PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Sunday, 05 August 2012 03:17

Sudahlah tidak berpuasa ditambah lagi perbuatan itu sengaja dilakukan di tempat terbuka atau tempat awam.   Sengaja merokok di tempat awam bagi menunjukkan keegoan dan rasa bangga dia tidak berpuasa.   Perkara ini sewajar dielakkan bagi menghormati Ramadan, tidak berpuasa adalah suatu dosa yang jelas dilarang syarak, sedangkan puasa satu kewajipan bagi setiap Muslim.   Jelas di dalam Al-Quran, firman Allah SWT dalam surah Al-Baqarah ayat 183 yang bermaksud: “Wahai orang beriman!   Kamu diwajibkan berpuasa seperti diwajibkan puasa itu ke atas orang terdahulu daripada kamu, supaya kamu bertakwa.”

Tidak berpuasa mengundang dosa dari segi hukum syarak, apatah lagi sekiranya dilakukan dengan sengaja dan menunjuk-nunjuk di khalayak ramai, menunjuk-nunjuk tidak berpuasa pula adalah satu hal yang lain.

Berdasarkan peruntukkan undang-undang jenayah syariah di Malaysia, perbuatan ini sebenarnya satu kesalahan seperti yang diperuntukkan di bawah Enakmen / Akta Kesalahan Jenayah Syariah negeri-negeri di Malaysia.

ramadhanMengikut peruntukan undang-undang di bawah Enakmen Jenayah Syariah 1995 negeri Selangor, peniaga yang didapati dengan sengaja menjual makanan kepada mereka yang tidak berpuasa boleh diambil tindakan di bawah Enakmen Jenayah Syariah 1995 dan dikenakan tindakan di bawah seksyen 19 (a).   Seksyen 19 (a) itu pula memperuntukkan mana-mana orang yang pada waktu berpuasa dalam Ramadan, menjual kepada mana-mana orang Islam atau membeli apa-apa makanan atau minuman atau rokok atau benda lain yang seumpamanya untuk dimakan, diminum atau dihisap dalam waktu adalah suatu kesalahan dan apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi RM1,000 atau penjara tidak melebihi enam bulan atau kedua-duanya.   Ini bagi kesalahan pertama, manakala bagi kesalahan kali kedua peniaga itu boleh didenda tidak melebihi RM2,000 atau dipenjarakan selama setahun atau kedua-duanya.

Last Updated on Monday, 07 January 2013 16:38
 
Nuzul al-Quran dan Lailatul Qadar PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Sunday, 05 August 2012 02:17

quranPeristiwa Nuzul al-Quran menjadi satu rakaman sejarah dalam kehidupan Nabi s.a.w.2 hingga  seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada kita hari ini.   Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhamad s.a.w.2.   Perkataan ‘Nuzul’ bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah.   Bila disebut bahawa al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.
‘Al-Quran’ bererti bacaan atau himpunan.   Di dalamnya terhimpun ayat yang menjelaskan pelbagai perkara meliputi soal tauhid, ibadat, jinayat, muamalat, sains, teknologi dan sebagainya.   Kalimah al-Quran, sering dicantumkan dengan rangkai kata ‘al-Quran mukjizat akhir zaman’ atau ‘al-Quran yang mempunyai mukjizat’.   Malah inilah sebenarnya kelebihan al-Quran tidak ada satu perkara pun yang dicuaikan atau tertinggal di dalam al-Quran.   Dengan lain perkataan segalanya terdapat di dalam al-Quran.

Firman Allah s.w.t:
Dan tidak seekor pun binatang yang melata di bumi, dan tidak seekor pun burung yang terbang dengan kedua sayapnya, melainkan mereka umat-umat seperti kamu.   Tiada Kami tinggalkan sesuatu pun di dalam kitab Al-Quran ini; kemudian mereka semuanya akan dihimpunkan kepada Tuhan mereka (untuk dihisab dan menerima balasan). (Al-An’am:38)

 

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.   Segala isi kandungan al-Quran itu benar.   Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dalam sejarah kehidupan Nabi s.a.w.2 ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah s.w.t. kepada Nabi Muhammad s.a.w.2 melalui perantaraan malaikat Jibrail a.s. ialah lima ayat pertama daripada surah Al-‘Alaq, maksudnya:

”Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhan mu yang menciptakan (sekalian makhluk), Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; Bacalah, dan Tuhan mu Yang Maha Pemurah, -Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, -Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya.” (al-‘alaq:1-5)

 
Hubungan Lailatul Qadar dan Nuzul al-Quran

Lailatul Qadar pula ialah suatu malam pada bulan Ramadhan yang begitu istimewa sekali fadilatnya.   Malam al-Qadar adalah suatu malam yang biasanya berlaku pada antara 10 akhir Ramadhan dan amalan pada malam itu lebih baik baik dari 1000 bulan.

Apakah kaitannya malam al-Qadar dengan nuzul al-Quran?   Sebenarnya al-Quran dan malam LailatulQadar mempunyai hubungan yang rapat antara satu sama lain sebagaimana yang diterangkan di dalam kitab Allah s.w.t. dan hadis Rasulullah s.a.w.2 di antaranya firman Allah s.w.t.   Maksudnya:

 

Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar, Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadar itu?   Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan.   Pada Malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut); Sejahteralah Malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar!  (al-Qadar:1-5)

 

Mengikut satu pandangan, ayat ini diturunkan berdasarkan satu riwayat dari Ali bin Aurah, pada satu hari Rasulullah s.a.w.2 telah menyebut 4 orang Bani Israel yang telah beribadah kepada Allah s.w.t. selama 80 tahun.   Mereka sedikit pun tidak derhaka kepada Allah s.w.t, lalu para sahabat kagum dengan perbuatan mereka itu.   Jibril a.s. datang memberitahu kepada Rasulullah s.a.w.2 menyatakan  bahawa Allah s.w.t. menurunkan yang lebih baik dari amalan mereka.   Jibril a.s. pun membaca surah al-Qadar dan Jibril a.s. berkata kepada Rasulullah s.a.w.2 ayat ini lebih baik daripada apa yang engkau kagumkan ini menjadikan Rasulullah s.a.w.2 dan para sahabat amat gembira.

Dalam hadis yang lain Aishah r.a. juga meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w.2 bersabda bersedialah dengan bersungguh-sungguh untuk menemui malam Lailatul Qadar pada malam-malam yang ganjil dalam 10 malam yang akhir daripada bulan Ramadhan.

 

Panduan

Dari maklumat serba sedikit di atas tadi sebenarnya banyak boleh dijadikan panduan kepada umat Islam seluruhnya.   Antara panduan berkenaan ialah seperti:
1.      Tidak ada perkara yang tidak terdapat dalam al-Quran.
2.      Ayat pertama diturunkan ialah ‘iqra’ iaitu ‘baca’ dan Tuhan mengajarkan manusia melalui perantaraan Pena dan Tulisan.
3.      Kelemahan umat Nabi Muhammad beribadat maka dianugerahkan satu masa yang apabila kita mendapatkannya kita akan digandakan pahala melebihi 1000 bulan.
 
Apabila disebutkan bahawa tidak ada perkara yang tidak terdapat di dalam al-Quran itu maka ianya memberikan makna bahawa segala ilmu pengetahuan yang merangkumi fardu ‘ain dan fardu kifayah dalam segenap aspek kehidupan merangkumi ekonomi, sosial, perundangan, pendidikan, sains dan teknologi dan lain-lain, segalanya terdapat dalam al-Quran.   Tafsiran, kupasan analisa dan penyelidikan membolehkan umat Islam maju mendahului umat-umat lain di dunia ini.

Manakala penurunan al-Quran pula didahului dengan suatu kalimah ‘iqra’’ iaitu ‘baca’ di mana membaca adalah kunci kepada penerokaan ilmu.   Selepas itu pula Allah mengiringi dengan ayat yang bermaksud; "Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, -Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya.”   Keadaan ini menguatkan lagi bahawa pembacaan dan penulisan itu menjadi antara perkara yang paling penting dalam penguasaan ilmu pengetahuan.   Di mana sebagaimana diketahui umum melalui satu ungkapan bahawa: “ilmu pengetahuan dan teknologi itu adalah kuasa”. 

Perkara ketiga ialah hikmah dari anugerah malam al-Qadar kepada umat Nabi Muhammad s.a.w.2 sebagai umat akhir zaman.   Mengetahui kelemahan umat Islam akhir zaman ini dalam beribadah maka dianugerahkan satu peluang di mana ibadah yang dilaksanakan pada malam itu digandakan sehingga 1000 bulan.   Bermakna kiranya kita dapat melaksanakan ibadah dengan penuh keimanan di 10 akhir Ramadhan, kita akan berpeluang mendapat malam al-Qadar.   Ini akan menjadikan kita seolah-olah beramal ibadah selama 1000 bulan iaitu sekitar 83 tahun.   Menjadikan kita seolah-olahnya menghabiskan seluruh hidup kita dan usia kita dalam ibadah.

Bagi mencari malam-malam yang berkemungkinan sebagai malam al-Qadar, maka kalangan ulama' ada menyatakan bahawa, malam-malam yang ganjil yang tersebut ialah malam 21, 23, 25, 27 & 29 dari bulan Ramadhan.   Dalam pada itu terdapat juga beberapa hadis yang menyatakan bahawa malam al-Qadar itu pernah ditemui dalam zaman Rasulullah s.a.w.2 pada malam 21 Ramadhan.   Pernah juga ditemui pada malam 23 Ramadhan.   Terdapat juga hadis yang mengatakan bahawa baginda Rasulullah s.a.w.2, menjawab pertanyaan seorang sahabat yang bertanya mengenai masa Lailatul-Qadar supaya ianya bersedia dan menghayatinya.   Baginda menjelaskan malam Lailatul-Qadar itu adalah malam 27 Ramadhan.   Dari keterangan-keterangan di atas dapatlah kita membuat kesimpulan bahawa malam Lailatul-Qadar itu berpindah dari satu tahun ke satu tahun yang lain di dalam lingkungan 10 malam yang akhir dari bulan Ramadhan.   Yang pastinya bahawa masa berlakunya malam Lailatul-Qadar itu tetap dirahsiakan oleh Allah s.w.t. supaya setiap mukmin berusaha mendapatkannya.

 
Kesimpulan

Sebagai kesimpulannya marilah kita sama-sama menghayati nuzul al-Quran ini sebagai suatu peristiwa besar yang penuh makna dan hikmah.   Kita seharusnya melihat al-Quran itu sebagai ‘kitab induk’ panduan Ilmu pengetahuan untuk memajukan manusia seluruhnya.   Memajukan manusia yang lebih penting adalah memajukan umat Islam terlebih dahulu melalui penguasaan ilmu pengetahuan dan teknologi.   Membaca al-Quran itu adalah suatu ibadah.   Sekarang bolehlah kita panjangkan ‘membaca’ al-Quran itu kepada menganalisa, mengkaji, menyelidiki dan mencari rahsia ilmu pengetahuan di dalam al-Quran dan seterusnya menghasilkan penulisan-penulisan yang akhirnya memajukan dunia ini dan khasnya memajukan umat Islam dan seterusnya mengeluarkan umat Islam dari belenggu kelemahan dan penghinaan.

 

-  WAllahu'alam  -

Last Updated on Sunday, 23 December 2012 04:22
 


E-Perkhidmatan

klinik

Ceramah Pilihan

e-quran
e-hadith
e-fatwa
e-halal
e-khutbah
Soal Jawab
e-syariah
Direktori Masjid

Pelawat

129174
TodayToday10
YesterdayYesterday88
This MonthThis Month179
All DaysAll Days129174

Wifi@MBI

wifizone

SSID: Masjid Bukit Indah Wifi
PASSWORD: masjidbi12345

 

Waktu Solat

[ Tukar Kawasan ]
Tutup

Lagu Plihan

Beardyman and Reggie Watts on Channel 4 Headspace


Ikuti Kami

 

 

 


Masjid Bukit Indah Ampang @ 2012